آموزش کاربردی مقابله با خجالت و مهارت پاسخگویی به تلفن برای کودکان
تعداد کلمات 1780 / تخمین زمان مطالعه 9 دقیقه
تعریف و نشانه های خجالت و کمرویی
کاربرد
سؤالهای زیر را در گروه مورد بحث قرار دهید:
خجالت و کمرویی چیست؟ چگونه احساس میشود؟ آیا شما همیشه خجالت میکشید یا فقط در بعضی مواقع کمرو و خجالتی هستید؟ در چه مواقعی احساس خجالت میکنید؟ (موقعیتهای جدید، زمانی که با افرادی برخورد میکنید که آنها را اصلاً و خیلی خوب نمیشناسید، زمانی که با دوستان بعد از مدتی طولانی ملاقات میکنید، زمانی که با بزرگترها صحبت میکنید، زمانی که مجبورید کل کلاس را مخاطب قرار دهید و یا به مجلسی بروید.)
آیا زمانی وجود دارد که شما احساس خجالت نکنید؟ (زمانی که با دوستان و خانواده هستید یا زمانی که تنها هستید.)
از خجالتی بودن چه چیزی به دست میآورید؟ (خجالتی بودن وسیله و دستاویزی است که ما را برای تلاش به زحمت نمیاندازد. همچنین میتواند به معنای این باشد که وقتی به قدر کافی به دیگران اعتماد ندارید، خود را از درخواست آنها برای انجام دادن کاری رها کردهاید.)
اگر اصلاً خجالتی نباشید، چه چیزی به دست میآورید؟ (دوستان بیشتر، لذت از بودن با آنها، شناخت بهتر آنها، داشتن دوستانی که شما را بهتر میشناسند، یادگیری در مورد دنیا و افراد دیگر، زمانی که پیرتر میشوید و در موقعیت کمتر خودمانی و صمیمانه قرار میگیرید و به عبارتی، دوستی ندارید، به شما لذت و خوشی بیشتری میدهد.)
زمانی که افراد خجالتی هستند چگونه به نظر میرسند؟ (سر به پایین، چشمها رو به پایین، ور رفتن با لباس خود و یا جویدن ناخن، جابهجا کردن پا، و سرخ شدن).
چگونه میتوان بر کمرویی غلبه کرد؟ (توسل به زبان بدن به شما کمک خواهد کرد تا احساس اعتماد و دلگرمی بیشتری کنید. تمرین گفتوگو با افراد، اگر نمیدانید چه چیزی بگویید، از آنها در مورد خودتان سؤال کنید، آنها از گفتوگو با شما لذت خواهند برد و شما را به خاطر سؤالتان دوست خواهند داشت.) برای دریافت کمک بیشتر در زمینهی کمرویی به فصل پنجم مراجعه کنید.
برقراری تماس تلفنی
کاربرد
ایفای نقش
دو نفر داوطلب انتخاب کنید: «آ» و «ب». «آ» به «ب» زنگ میزند تا او را برای بیرون رفتن دعوت کند. از کلاس بخواهید تا «آ» را برای تلفن زدن آماده کنند. «آ» و «ب» پشت به پشت هم ایستادهاند. «آ» صدای زنگ تلفن را در میآورد و وانمود میکند گوشی تلفن را برداشته است. «ب» گوشی را برمیدارد و سلام میدهد. «آ» خود را معرفی میکند و میگوید به چه دلیل تلفن زده است. از کلاس دعوت کنید تا در زمینهی برخورد «آ» و «ب» با همدیگر و دلیل تلفن زدن، ابراز نظر کنند. آیا «آ» به نتیجهی رضایتبخشی از تلفن زدن میرسد؟
پیشنهادهای دیگر ایفای نقش:
«آ»، «ب» را برای رفتن به استخر، سپس گردش در شهر و شام خوردن در خانهی خود، دعوت میکند.
«آ» از «ب» برای رفتن به سینما در روز تعطیل دعوت میکند.
«آ» از «ب» میپرسد آیا میتواند وسایلش را برای پوشیدن در مهمانی به او قرض دهد.
«آ» به «ب» میگوید دفترچه یادداشت تکالیفشان با هم اشتباه شده است. آیا امکان دارد فردا آن را با هم عوض کنند؟ (ایفای نقش را با «آ» و مادر «ب» تکرار کنید، «سلام، شما خانم ایکس هستید؟ من «آ» هستم. تلفن زدم، چون دفترچهی یادداشت تکالیفم با «ب» اشتباه شده است. وقتی به خانه برگشتم متوجه این قضیه شدم. متأسفم. امیدوارم دفترچهی یادداشت من نزد «ب» باشد تا فردا بتوانیم در مدرسه آن را با هم عوض کنیم.
دریافت تماس تلفنی
کاربرد
دربارهی آنچه کودک باید هنگام پاسخ دادن به تلفن انجام دهد بحث کنید. (گفتن «بله؟» در مقایسه با گفتن «سلام» مؤدبانه نیست. آنها نباید گوشی را بردارند و اصلاً صحبت نکنند، تلفنکننده فرد پشت خط را نمیشناسد. آنها نباید گوشی را بردارند و فوراً به تماس تلفنی خاتمه دهند، زیرا این کار بیادبانه ).
ایفای نقش
وانمود کنید که شما تلفنکننده هستید. هر موقع کودکان صدای زنگ تلفن شما را شنیدند، باید در صورت تمایل به پاسخگویی به تلفن، دستهای خود را بالا ببرند. وقتی شما به فردی اشاره کردید، او (آ) با گفتن «سلام» به تلفن جواب میدهد. هر زمان که تلفن زنگ میزند، شما تلفنکنندهی متفاوتی باشید. بعد از هر تلفن، در زمینهی چگونگی تکرار ایفای نقش خود بحث کنید. به تأیید اجتماعی و امنیت اجتماعی کودکان توجه خاصی داشته باشید. در اینجا براساس سن، و کودک تنها یا با حضور پرستار بچه در خانه، پیشنهادهایی ارائه شده است:
شما میخواهید برای کنسل کردن مسافرت فردا، با مادر «آ» صحبت کنید.
شما دوست «آ» هستید. او را دعوت میکنید تا با هم بازی جدیدی را شروع کنید.
شما همکار پدر «آ» هستید و باید فوراً با او در مورد یک موضوع کاری صحبت کنید.
از «آ» بدون گفتن نام خود، سؤال کنید در کجا زندگی میکند. شما مزاحم تلفنی هستید. اگر «آ» جواب داد، سؤالهای شخصی بیشتر و بیشتری بپرسید.
شما از «آ» میخواهید عینکتان را پیدا کند، فکر میکنید بعد از ملاقات دیروز آن را آنجا گذاشتهاید.
شما میخواهید با پدر «آ» صحبت کنید تا ملاقات فردا را کنسل کند.
در پایان، اگر وقت اضافه داشتید، میتوانید تماس تلفنی فی البداههای را ترتیب بدهید.
منبع :
برگرفته از کتاب "رشد مهارت های اجتماعی،رفتاری،هیجانی کودکان.نویسنده: ماریانا کتی
ترجمه : دکتر مژگان حیاتی
بیشتر بخوانید :
کم رویی در کودکان
برای درمان سریع بچه های خجالتی
نحوه برخورد با کمرویی، خجالت و اضطراب اجتماعی
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}